W ciągu 30 lat fast foody stały się bardziej niezdrowe

7 marca 2019, 16:59

Analiza oferty restauracji typu fast food z 30 lat pokazała, że choć menu stało się bardziej rozbudowane, wzrosła zawartość soli i kaloryczność, a porcje stały się większe.



Nieprzyjemne skutki przedawkowania suplementów witaminy D

8 lipca 2022, 08:42

Wymioty nudności, ból brzucha, dzwonienie w uszach, pragnienie, biegunka, skurcze mięśni nóg oraz duża utrata wagi (12,7 kg) to objawy, z którymi do lekarza zgłosił się mężczyzna w średnim wieku. Jak się okazało, dolegliwości spowodowane były przedawkowaniem witaminy D, której przyjmowanie – wśród innych suplementów – zalecił mężczyźnie dietetyk. Przypadek opisano w British Medical Journal Case Reports.


Witamina K – jaką odgrywa rolę w organizmie człowieka?

15 września 2022, 06:43

Witaminy są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Termin „witamina K” nie dotyczy tylko jednego związku organicznego rozpuszczalnego w tłuszczach, ale przynajmniej trzech głównych. Wyróżniamy witaminy K1, K2 oraz K3, pochodne 2-metylo-1,4-naftochinonu, które w pozycji C3 mają przyłączone reszty izoprenoidowe.


Jak tworzą się wspomnienia

7 grudnia 2006, 12:10

Formowanie się pamięci długoterminowej u muszek owocowych można zobrazować jako napływ wapnia do komórek ciał grzybkowatych (corpora pedunculata), który ma miejsce po specjalnym treningu uwzględniającym okresy odpoczynku — poinformowali badacze z Baylor College of Medicine (BMC).


Rozsiewanie alzheimera przez procedury medyczne?

11 września 2015, 12:57

W mózgach osób, które zaraziły się chorobą Creutzfeldta-Jakoba (CJD) wskutek terapii skażonym prionami ludzkim hormonem wzrostu, zaobserwowano złogi beta-amyloidu w istocie szarej i ścianach naczyń. Są one charakterystyczne dla choroby Alzheimera (ChA) i towarzyszącej jej angiopatii amyloidowej.


Zaskoczenie dla badaczy, nadzieja dla chorych

30 maja 2008, 22:50

Dokonane przypadkowo odkrycie pozwoliło stworzyć nową metodę, która ma wielką szansę stać się skuteczną terapią przeciw chorobie Alzheimera.


© laszlo-photolicencja: Creative Commons

Co łączy zespół Downa i alzheimeryzm?

18 stycznia 2010, 00:38

Zespół dr. Huntingtona Pottera z University of South Florida zidentyfikował możliwą przyczynę licznych zaburzeń pojawiających się w neuronach objętych chorobą Alzheimera. Jak wynika z przeprowadzonych badań, amyloid β - białkowe złogi powstające w przebiegu schorzenia - znacząco upośledza transport wewnątrzkomórkowy.


Staruszka

Starzenie i alzheimera kontroluje wspólny gen

26 lipca 2010, 10:09

Człowiek w pewnym wieku najbardziej chyba obawia się dwóch rzeczy: starzenia oraz alzheimera. Jak sugerują naukowcy z MIT, na obie te przypadłości wpływa ten sam gen. Stwarza to perspektywy znalezienia nowych metod leczenia tej strasznej choroby.


Tłuszcz wokół naczyń grozi chorobami serca i udarem

17 listopada 2010, 08:35

Okołonaczyniowa tkanka tłuszczowa (ang. perivascular adipose tissue) przyczynia się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, zwłaszcza u diabetyków. Zespół doktora Davida Manki z University of Cincinnati ustalił, że tłuszcz gromadzący się wokół naczyń może prowadzić do powstawania złogów miażdżycowych lub rozbijania już istniejących, co zagraża zawałem bądź udarem.


Grudki wydalane przez dżdżownice pozwolą ulepszyć modele klimatyczne

10 lipca 2013, 11:37

Dzięki wydalanym przez dżdżownice ziemne (Lumbricus terrestris) grudkom węglanu wapnia, które zachowują pamięć temperatury formowania, będzie można uzyskać istotne informacje na temat przeszłego klimatu.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy